Don’t make them wait

November… If you’d ask me, I’d say this month is (here in the Nordics) best described by Tove Jansson in her book Sent i november / Moominvalley in November. It’s all there, the melancholy but also promising transformations.

This is the time for preparing oneself, whatever for.

The quiet transition from autumn to winter is not a bad time at all. It’s a time for protecting and securing things and for making sure you’ve got in as many supplies as you can.

Right now, for me, it’s all about preparing for the great unknown. I work, I train, I read, I listen, I sleep, I eat. Early mornings, late nights. To make sure I have as many supplies as I can, and should, have. I’ve booked some tickets (Stockholm and Switzerland, for the beginning), lighted up some fairy lights and tried to master this thought :

Change is neither good or bad, it simply is.

© Don Draper

Yes, things are going to change soon. And I really try to take it as it comes. I don’t do mindfulness, but I do forests and knitfulness. That should help.
Metsä

Muumilaakson marraskuu on mielestäni ehkä paras kuvaus tästä kuukaudesta. On sumuista, pimeää, vähän melankolista mutta myös jännitystä tulevaisuudesta. Maisema muuttuu ja tilanteet muuttuvat. Asiat ja ihmiset muuttuvat ja muuttavat.

Syksyn verkkainen vaihtuminen talveen ei ole ensinkään hullumpaa aikaa. Se on turvaamisen ja huolehtimisen aikaa, se on aikaa jolloin itse kukin kerää talven varalta niin suuria varastoja kuin suinkin.

Metsässä sumu oli suunnaton valkoinen katto, jota puunrunkojen mustat pilarit kannattelivat – suuri juhlallinen maisema, joka oli hiljaisuuteen syntynyt.

Päivät olivat lyhentyneet ja viilenneet. Satoi harvoin. Keskipäivällä aurinko paistoi hetken aikaa laaksoon, ja paljaat puut heittivät varjonsa maahan, mutta aamu ja ilta kuluivat puolihämärissä, ja sitten tuli pimeä.

© Tove Jansson – Muumilaakson marraskuu 1970

Omiin varastoihini kerään tällä hetkellä mm. ruokaa eli energiaa, ajatuksia, ideoita, lihaksia ja yöunia. Ihan tarkalleen en vielä tiedä mitä varten (työtarjouksia odotellessa…), mutta eiköhän noilla jo selviydy aika monenlaisista tilanteista, monenlaisissa maisemissa.

Soundtrack for today (8.11.2015)

Advertisements

Published by

Tiina Kivelä

Finnish escapades, as a friend once described.

2 thoughts on “Don’t make them wait”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s