Saamme kokea ja nähdä

Epäloogisuudestaan* huolimatta sunnuntain Helsingin Sanomat tarjosi mielenkiintoisen puheenvuoron nykyajan arkipäiväistyneestä matkustamisesta. Koska tärkeäähän ei ole se lähteekö vai pysyykö paikallaan. Tärkeää on oma asenne ja se tekeekö jotain siksi että oikeasti haluaa vai siksi koska muutkin tekevät. Toisaalta, mitä siitä vaikka tekisikin. Matkustaminen on osa nykypäivän länsimaisen ihmisen vapaa-ajan ja työn kulttuuria ja ihana etuoikeus, johon meillä on varaa ja mahdollisuus. Miksi jättää tämä käyttämättä? Ei pidä kokea ja nähdä, vaan saa kokea ja nähdä.

fikapaus

jotta matkoilla oikeasti oppisi ja kokisi asioita, pitää olla rohkea, spontaani ja avoin

© Helsingin Sanomat 5.7.2015

Toisin kuin toimittaja, itse pidän juuri siitä matkailevasta minusta. Rohkeasta, spontaanista ja avoimesta. Nämä ominaisuudet auttavat minua matkailijana oppimaan ja kokemaan aina vain lisää, mutta väittäisin myös että juuri matkailun kautta nämä ominaisuudet ovat tarttuneet minuun. Matkailijana sopeudun ympäristöön omalla tavallani, enkä odota ympäristön muuttuvan minun kaltaisekseni. Nautin kun saan kokea ja nähdä sen kaiken monimuotoisuuden mitä tämä pallo tarjoaa.

Mustalaiset soittavat. Suomalaiset tyttömmekin ovat vapautuneet. On ihastuttavaa seurata ulkomaiden synnyttämää prosessia heissä. He ovat olleet hiukan liian hyvin opetettuja, hiukan liian jäykkiä, heidät on kasvatettu määrättyjen periaatteiden mukaan, opetettu katsomaan asioita määrätystä näkökulmasta. Nyt alkaa heidän oma arvostelukykynsä herätä, – he alkavat katsella ihmisiä ja asioita uusin silmin, tehdä vertailuja ja johtua toisiin tuloksiin kuin ennen.

© Mika Waltari – Yksinäisen miehen juna 1929

Joskus  mieleenpainuvaan kokemukseen riittää että matkustaa entiseen kotikaupunkiinsa ja katsoo sillan alle. Sillä sieltä voi löytää vaikka tällaisen viestin.

loveisintheair


Everyone else in Finland has gone to summer holidays. I don’t. Therefore I get to spend my office breaks reading the papers and drinking my coffee in peace. Quite inspiring, I’d say.


* Kirjoittaja ehdottaa otsikossa matkailun sijaan haluavansa olla mielummin kotona ja väittää ettei oikeastaan pidä matkailusta, mutta lopussa kertoo kuitenkin matkustavansa aina mieluusti mökille…

Advertisements

Published by

Tiina Kivelä

Finnish escapades, as a friend once described.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s