Lapin lomat

Hiihtolomilla on taas hyvä aika vaihtaa ajatuksia Lapin matkailusta. Alla vastineeni keskusteluun, jota on käyty mm. paikallislehden sivuilla ja meidän matkailualan opiskelijoiden ja ammattilaisten keskuudessa. *


Lappilainen matkailuyrittäjä Pertti Yliniemi (mm. Lapland Hotels Oy) herätti keskustelun Lapin matkailun kehityksestä (Lapin Kansa 11.2.2015). Toivottavasti matkailusta tulee näkyvä vaaliteema, sillä elinkeino ansaitsee parhaat edunvalvojansa jatkossakin. Tämän hallituskauden aikana TEM käynnisti matkailun kärkihankkeen, jonka tavoitteena on lisätä Suomen matkailullista vetovoimaa, tukea elinkeinon kilpailukykyä ja kasvua ja nostaa matkailun arvostusta. Miten tähän vastaa Lappi? Potentiaalia ja pääomia on, mutta hyödynnetäänkö ne parhaiten?

Yliniemen kritiikki (Lapin Kansa 11.2.2015) kohdistuu erityisesti matkailun kaupalliseen osaamiseen. Yliopisto-opettajat vastaavat (Lapin Kansa 13.2.2015) ja kertovat valmistuneiden opiskelijoiden työskentelevän mm. myynnin ja markkinoinnin asiantuntijatehtävissä. Itsekin opiskelin matkailututkimuksen ohella sivuaineen markkinoinnista, joka yhteistyö- ja viestintätaitojen ohella on osoittautunut tärkeäksi työelämävaltiksi. Valitettavasti viime vuosina yliopiston kauppatieteellisessä opetuksessa on tingitty, kursseja vähennetty ja kauppatieteellisen tutkinnon mahdollisuus poistettu. Lapissa onkin nyt kasvava joukko akateemisia työttömiä, joiden tietotaito olisi hyödynnettävä, sillä jos vuosien yliopisto-opinnot eivät hyödytä muita kuin opiskelijaa itseään, jos häntäkään, niin mihin me menemme? Matkailun maistereita kyllä työllistyy matkailualalle (Lapin Kansa 12.2.2015), mutta kuinka moni Lappiin? Paras osaaminen näyttää valitettavasti valuvan maakunnan ulkopuolelle ja ulkomaille.

Kestävä ja monipuolinen elinkeinopohja ja sen kehittäminen on Lapin tulevaisuuden kannalta tärkeää. Lapin yliopisto, julkiset organisaatiot ja yritykset voisivatkin rohkeammin hyödyntää ja kehittää lappilaista yliopistokoulutusta, tutkimusta ja tietotaitoa. Sijoitukset osaavaan työvoimaan, markkinointiin, tutkimukseen, innovaatioihin ja yhteistyöhön tuottavat lisäarvoa, joka taitavissa käsissä palauttaisi sijoitukset moninkertaisesti sekä yrityksille että yhteiskunnalle.

– Tiina

Kuva: Flåkoia, Norja.  Pääsiäisenä 2012. Trondheimin yliopiston opiskelijoilla ja urheiluseuran jäsenillä on mahdollisuus varata tämänkaltaisia erämaamökkejä käyttöönsä pientä rahallista korvausta vastaan. Lisäksi “Koiegruppa” järjestää avoimia mökkireissuja. Mökkien huollosta ja vuokrauksen hallinnoinnista vastaavat yhdistys ja lukuisat vapaaehtoiset. Empiirisen kokemukseni mukaan erinomainen opiskelijoiden virkistysmuoto, käytännön harjoittelu- ja digipaastomahdollisuus.

* kirjoitus on julkaistu 17.2.2015 Lapin Kansassa, hieman lyhyempänä merkkimäärärajoitusten vuoksi

Advertisements

Published by

Tiina Kivelä

Finnish escapades, as a friend once described.

One thought on “Lapin lomat”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s